Koncern Agrokor najveća je hrvatska privatna kompanija koja je svoje poslovanje razvila u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Sloveniji i Makedoniji. Najveća tvrtka u koncernu je Konzum, vodeći regionalni maloprodajni lanac. Osim Konzuma, Agrokor je vlasnik vodećih proizvođača hrane i brendova iz regije: Ledo (regionalni lider u proizvodnji sladoleda i smrznute hrane), Jamnica (regionalni lider u prirodnoj i mineralnoj vodi), Zvijezda (regionalni lider u ulju i margarinu), PIK (lider u prerađenom mesu) i Belje (najveći poljoprivredni proizvođač).

Agrokorovim preuzimanjem slovenskog Mercator Poslovnih sistema d.d. koji ima snažnu prisutnost u Hrvatskoj, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) izdala je nalog za smanjenjem dozvoljene koncentracije Konzumovih i Mercatorovih trgovina na tržištu Republike Hrvatske. Prema nalogu Agencije, Agrokor je morao dezinvestirati preko 90 prodavaonica s kombiniranim prihodima preko milijardu kuna.

Caper je izabran od strane Agrokora za ekskluzivnog savjetnika na strani prodavatelja i voditelja procesa dezinvestiranja prodavaonica Konzuma i Mercatora-H.

Strogi zahtjevi AZTN-a s jedne strane i ambiciozni ciljevi klijenta s druge strane u kombinaciji s kratkim rokovima činili su Caperov zadatak vrlo zahtjevnim i kompleksnim. AZTN-ov zahtjev bio je javna ponuda prodavaonica kako bi svi zainteresirani ponuditelji iz industrije mogli sudjelovati u procesu. Caper je upravljao mnoštvom upita od strane brojnih interesenata s različitim brojem i kombinacijama prodavaonica, istovremeno vodeći računa o AZTN-ovim nametnutim obvezama u davanju prednosti direktnim konkurentima. Činjenica da su neke od prodavaonica u vlasništvu Konzuma, neke u vlasništvu Mercatora, a neke u najmu od trećih strana, dodatno je utjecala na složenost transakcije u odnosu na procjenu vrijednosti, dubinsko snimanje, pripremanje dokumentacije, pregovore i strukturiranje transakcije.

Caper je tijekom procesa uspio sačuvati najbolje interese klijenta koordinirajući mnoštvom zainteresiranih strana i potpuno u skladu s odlukom AZTN-a.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja | Vijesti | Koncentracija Agrokor Mercator dobila uvjetno odobrenje

Leave a Reply