U organizaciji poslovnog tjednika Lider, u Zagrebu je 17. veljače 2017. godine održana 8. konferencija „Budućnost obiteljskih tvrtki“ s više od 100 sudionika

Joško Vučetić, partner u Caperu, ekskluzivnoj hrvatskoj članici Oaklinsa, prije moderiranja panela održao je kratko prezentaciju u kojem je govorio o karakteristikama obiteljskih (mikro, malih i srednjih) poduzeća te kako one zauzimaju važno mjesto u gospodarstvu svake zemlje. Zanimljiva je činjenica kako baš ta poduzeća u prosjeku čine čak 99% svih poduzeća, zapošljavaju oko 70% radne snage te doprinose oko 60% nacionalne dodatne vrijednosti u zemljama EU-28. Joško je također istaknuo potrebu za daljnjom  internacionalizacijom obiteljskih poduzeća i indikatore kako su upravo ova poduzeća doprinijela razvoju trgovinskog suficita uz sve veći značaj u ukupnoj strukturi izvoza.

Sugovornici na panelu „Internacionalizacija kao sljedeći korak u razvoju obiteljske tvrtke“, što je ujedno bila i glavna tema ove konferencije, bili su Dario Marenić, vlasnik Elde, najvećeg proizvođača tekućine za elektroničke cigarete u Europi i koja unatoč jakoj konkurenciji izvozi u 80 zemalja, Željko Ledinski, vlasnik OPG-a Željko Ledinski, koji izvozi cvijeće u Nizozemsku, najveću proizvođačicu cvijeća, te Irena Spahić iz HGK i Uroš Kalinić iz tvrtke Deolitte. Marenić je na kraju panela dao savjet svim obiteljskim poduzećima: „Nemojte se bojati izazova koje ćete imati na tržištu, nastoje biti i na stranim tržištima. Izađite van!“, dok je Ledinski poručio: „Ako imate dobar proizvod, nemojte se bojati tražiti tržište i vani. Postići ćete bolju cijenu nego ovdje, možda ćete naći i nove partnere.“.

Caper je od 2014. godine član Oaklinsa, najveće i najiskusnije globalne savjetničke kuće u projektima spajanja i preuzimanja (M&A) i korporativnim financijama. Organizacija broji preko 700 eksperata iz preko 40 zemalja svijeta kojima je između ostalog fokus i na savjetovanju vlasnika i managementa kod internacionalizacije obiteljskih poduzeća.

 

U medijima: članak u tiskanom izdanju Lidera (br. 595 od 24. veljače 2017.)

Budućnost obiteljstkih tvrtki 2017_Josko
Budućnost obiteljstkih tvrtki 2017_Josko V.
Budućnost obiteljskih tvrtki_2017_panel

Leave a Reply