Oko 150 sudionika okupilo se na prvoj konferenciji o spajanjima i preuzimanjima, „M&A u funkciji poslovnog rasta i razvoja“, koju su 18.10.2018. organizirali Caper, ekskluzivni hrvatski član Oaklinsa, najveće svjetske M&A savjetničke organizacije u „mid-market“ segmentu, i Lider, najčitaniji poslovni tjednik u Hrvatskoj

 U uvodnom dijelu konferencije Joško Vučetić, partner u Caperu, prezentirao je zanimljive rezultate istraživanja o M&A planovima, kojeg je među vodećim hrvatskim kompanijama proveo Caper. Prema rezultatima ankete, hrvatskim su firmama najzanimljivija tržišta za akvizicije Austrija i Poljska. Zbog toga su Caperove kolege iz Oaklins Austria i Poland Corporate Finance, član Oaklinsa iz Poljske, publiku pobliže upoznali s karakteristikama tih tržišta, te su posebno približili stanja i valuacije u onim sektorima koje su hrvatske firme u anketi naznačila kao ciljane sektore za akvizicije.

U drugom dijelu konferencije održana su dva okrugla stola. Na prvom okruglom stolu, pod nazivom „Iskustva preuzimatelja“, svoja akvizicijska iskustva sa sudionicima su podijelili predstavnici renomiranih domaćih kompanija, redom lideri u svojim sektorima (AD PlastikAtlantic GrupaOrbico Valamar), kao i međunarodni PE fond Enterprise investors, vrlo aktivan u Hrvatskoj i regiji.

Uvod u drugi okrugli stol, na temu „Financiranje akvizicija“, napravio je kolega iz Oaklins Arietti s prezentacijom o SPAC-u (Special Purpose Acquisition Company), inovativnom modelu financiranja akvizicija. Na drugom okruglom stolu, o načinu financiranja akvizicija, diskutirali su, s jedne strane predstavnici institucija koje osigiravaju financijska sredstva i koji su elaborirali prednosti različitih vrsta financiranja (Zagrebačka bankaZagrebačka burza, ex EBRDThe Rohatyn Group), te s druge strane domaća kompanija Optimapharm, koja i nakon nedavne akvizicije u Češkoj planira nastaviti rast akvizicijama.

Pogledajte i kratki video o konferenciji: link.

Fotograf: Dražen Lapić.